-
Hoe lang gaat een nieuwe heup mee?
De gemiddelde levensduur van een heupprothese is tussen de 15-20 jaar en wellicht langer. Dit is echter afhankelijk van verschillende factoren zoals je leeftijd en je activiteitenniveau, hoe zwaar je de prothese belast en wat de kwaliteit is van het omliggend bot. Een belangrijke factor hierbij is de juiste plaatsing van de heupprothese: bij CortoClinics gebruiken we computer/robotondersteuning met als resultaat een zeer nauwkeurige manier van plaatsen, wat resulteert in een beter uitgelijnde en stabiele prothese.
Overbelasting of complicaties tijdens of na de operatie kunnen de levensduur van de heupprothese beïnvloeden. Voor een optimaal herstel na de operatie is de juiste revalidatie aangewezen. Als de prothese na verloop van tijd begint te slijten of problemen veroorzaakt, kan een (gedeeltelijke) revisieoperatie nodig zijn. In het algemeen kan een nieuwe heup echter een aanzienlijke verbetering van de mobiliteit en kwaliteit van leven bieden aan mensen met heupproblemen. Het is belangrijk om als patiënt regelmatig contact te houden met je arts om eventuele slijtage van de prothese te beoordelen.
-
Wanneer moet je een heupprothese laten plaatsen?
Een heupprothese wordt meestal aanbevolen wanneer iemand last heeft van ernstige heuppijn en/of beperkte mobiliteit als gevolg van artrose, een heupfractuur of andere aandoeningen zoals heupdysplasie en waarbij een niet operatief beleid tot onvoldoende verbetering van de klachten heeft geleid. Het plaatsen van een heupprothese is een laatste redmiddel nadat andere conservatieve behandelingen, zoals fysiotherapie, medicatie en gewichtsverlies, niet effectief zijn gebleken.
Minder pijn, meer mobiliteit
Voordat een heupprothese wordt geplaatst, zal de orthopedisch chirurg je medische voorgeschiedenis bekijken, een lichamelijk onderzoek uitvoeren en röntgenfoto’s maken om de ernst van de aandoening te bepalen. Het uiteindelijke besluit om een heupprothese te plaatsen wordt genomen in overleg tussen de orthopedisch chirurg en jou, waarbij factoren zoals je leeftijd, je levensstijl en je algehele welzijn in overweging worden genomen. Het plaatsen van een heupprothese kan aanzienlijke verlichting van pijn en verbeterde mobiliteit bieden, waardoor de je weer een actieve levensstijl kunt leiden.
-
Heupprothese – wat mag niet?
Bij de plaatsing van een heupprothese zijn een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. Allereerst is het belangrijk om de eerste zes weken na de operatie zware belasting van de heup te vermijden. Til geen zware objecten en probeer langdurig staan of zitten te vermijden. Ook het maken van plotselinge draaibewegingen moet worden vermeden, omdat het luxatierisico (het uit de kom schieten van de heup) de eerste periode na de operatie het grootst is. Het algemene advies is om ten minste de eerste 6 weken niet auto te rijden. Om auto te kunnen rijden moet je je benen en heupen namelijk goed kunnen gebruiken. Je moet zonder enige moeite gas kunnen geven en kunnen remmen en schakelen.
Rustig opbouwen
Na de operatie is het ook aan te raden om niet te snel weer te beginnen met sporten. Luister goed naar het advies van de arts en fysiotherapeut en bouw de activiteiten geleidelijk op. Verder is het belangrijk om eventuele infecties te voorkomen. Zorg voor een goede hygiëne rondom de wond en neem contact op met je orthopedisch chirurg bij tekenen van infectie, zoals roodheid, zwelling of pijn. Kortom, er zijn verschillende dingen die niet mogen na de plaatsing van een heupprothese om een succesvol herstel te bevorderen.
-
Welke heupprothese is het beste?
Protheses worden geclassificeerd door een ODEP-rating. Deze waardering is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek onder een groep gebruikers van de prothese. Het resultaat is een beoordeling die bestaat uit een getal en een cijfer. Het getal geeft aan hoeveel jaar de prothese bij een hoog percentage van de gebruikers al probleemloos meegaat. Dat getal kan een vertekend beeld geven: een prothese die nog maar 5 jaar op de markt is, kan nooit een hogere rating dan 5 hebben. Hoe langer de heupprothese op de markt is en onderzocht wordt, hoe hoger het cijfer kan worden. De letter in de waardering geeft aan hoe groot de groep gebruikers is die meedoet aan het onderzoek. Bij een A-rating is deze groep groot. De heupprotheses die CortoClinics gebruikt, hebben ODEP-rating 13A.
Lees meer op mijnheupprothese.nl
-
Heupprothese hoe lang op krukken?
Het plaatsen van een heupprothese is een operatie met een aanzienlijke revalidatie. Na de operatie maak je in de eerste zes weken tot drie maanden het grootste gedeelte van je herstel door bij een heupprothese. Dat wil niet zeggen dat het eindresultaat dan voor iedereen bereikt is. Sommige mensen hebben een jaar nodig om tot het eindresultaat te komen en volledig te herstellen.
De duur van het gebruik van krukken na een heupprothese kan variëren en is afhankelijk van verschillende factoren. Over het algemeen worden krukken gebruikt gedurende de eerste drie tot zes weken na de operatie. In deze periode is het belangrijk om het nieuwe heupgewricht te beschermen en te laten genezen. Het gebruik van krukken helpt bij het verlichten van de druk op het geopereerde been en zorgt voor stabiliteit tijdens het lopen.
Na deze eerste periode kun je geleidelijk beginnen met het verminderen van het gebruik van krukken, afhankelijk van je klachten en in samenspraak met je fysiotherapeut. Het kan nog enige tijd duren voordat je volledig zonder krukken kan lopen. Het is belangrijk om de instructies van de medische professionals op te volgen en geduldig te zijn tijdens het herstelproces. Het is nuttig om fysiotherapie te volgen om de spierkracht en mobiliteit te verbeteren na de heupprotheseoperatie.
6. Waar is een heupprothese van gemaakt?
De twee belangrijkste soorten heupprotheses zijn de totale heupprothese, die het hele gewricht vervangt, en de kop-halsprothese. Deze laatste vervangt alleen de heupkop en wordt alleen bij heupbreuken gebruikt. CortoClinics behandelt artrose, en plaatst daarom alleen totale heupprotheses.Van de totale heupprotheses bestaan vele uitvoeringen. Ze variëren op drie vlakken:
- Materialen waar de prothese van gemaakt is. De meest voorkomende zijn metaal, kunststof en keramiek. Bij CortoClinics is dit metaal en kunsstof.
- Manier waarop de prothese aan het omliggende bot wordt gehecht. Bijvoorbeeld: met botcement of ongecementeerd (ingroeipprothese in de volksmond) . Bij CortoClinics gebruiken we de ongecementeerde prothese.
- Levensduur van de prothese. De gemiddelde levensduur van een heupprothese is tussen de 15-20 jaar en wellicht langer. Dit is echter afhankelijk van verschillende factoren (zie hierboven bij 1).
-
Heupprothese door een robot geplaatst?
Een heupprothese met robotondersteuning is een geavanceerde technologische ontwikkeling op het gebied van heupchirurgie. Bij deze procedure wordt gebruik gemaakt van een robotarm die nauwkeurige en precieze sneden kan maken tijdens de operatie. Hierdoor kan de orthopedisch chirurg de heupprothese op een zeer nauwkeurige manier plaatsen, wat resulteert in een beter uitgelijnde en stabiele prothese. Bovendien kan de robotarm real-time feedback geven aan de orthopedisch chirurg, waardoor er tijdens de operatie eventuele fouten kunnen worden gecorrigeerd. Dit vermindert het risico op complicaties, verbetert de kwaliteit van de operatie en verhoogt de gemiddelde levensduur van een heupprothese.
Daarnaast zorgt de robotondersteuning ervoor dat er minder weefsel beschadigd wordt tijdens de operatie, wat leidt tot een sneller herstel en minder pijn voor de cliënt. Overal biedt een heupprothese met robotondersteuning vele voordelen voor zowel de orthopedisch chirurg als de cliënt, wat resulteert in een verbeterde kwaliteit van leven na de operatie.
Lezen: de Mako-robot van CortoClinics
-
Heupprothese bij artrose?
Bij artrose in het heupgewricht kan een heupprothese een goede oplossing bieden om pijn te verminderen en de mobiliteit te verbeteren. Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in het gewricht dunner wordt en uiteindelijk helemaal kan verdwijnen. Dit zorgt voor pijn, stijfheid en beperkingen in beweging. Een heupprothese kan worden geplaatst om het beschadigde heupgewricht te vervangen door een kunstgewricht. Er zijn verschillende soorten prothesen beschikbaar, waarbij de keuze afhankelijk is van onder andere de leeftijd, activiteitenniveau en de ernst van de artrose.
Veilig & effectief
Een heupoperatie is over het algemeen een veilige en effectieve ingreep, waarbij de meeste mensen na de operatie minder pijn ervaren en beter kunnen bewegen. Het herstelproces kan enige tijd duren, maar met de juiste revalidatie en oefeningen kan de mobiliteit uiteindelijk goed hersteld worden. Het is belangrijk om na de operatie de adviezen van de orthopedisch chirurg op te volgen en regelmatig controlebezoeken te plannen volgens de richtlijnen.
-
Hoe gaat de nazorg bij een heupprothese?
Bij het plaatsen van een heupprothese is voortraject en nazorg van groot belang om een succesvolle herstelperiode te garanderen. Het voortraject begint direct nadat je op de opnamelijst geplaatst bent. Hierbij krijgje de afspraak voor de MAKO CT, bloedprikken, toegang tot de personaliseerde app en natuurlijk fysiotherapie voor de optimale voorbereiding op de operatie. De nazorg begint direct na de operatie en omvat verschillende aspecten.
Ten eerste zul je worden begeleid bij het mobiliseren en revalideren van de geopereerde heup. Dit bestaat uit fysiotherapiesessies, waarbij oefeningen en mobilisatietechnieken worden geïnstrueerd. Daarnaast zal ook aandacht worden besteed aan pijnbestrijding, waarbij je medicatie krijgt voorgeschreven voor de eerste fase na de operatie. Ook krijg je voedings- en leefstijladviezen om het herstel te bevorderen.
Regelmatige follow-up afspraken worden gemaakt om het herstelproces te monitoren en eventuele complicaties tijdig op te sporen. In sommige gevallen kan ook een zorghotel of thuiszorg worden ingeschakeld om je te ondersteunen bij dagelijkse activiteiten en het naleven van alle nazorginstructies. Al deze aspecten van nazorg zijn van essentieel belang bij een succesvol herstel na het plaatsen van een heupprothese.
-
Wat is de voorste of achterste benadering bij een heupprothese?
Bij het plaatsen van een heupprothese kan gekozen worden voor de voorste of achterste benadering. Beide benaderingen zijn goede benaderingen voor het plaatsen van een heupprothese en hebben zo hun eigen voor- en nadelen. De voorste benadering, ook wel bekend als de anterieure of spiersparende benadering, houdt in dat de orthopedisch chirurg de heupprothese via de voorkant van het lichaam plaatst. Deze benadering heeft als voordeel dat er geen spieren doorgesneden hoeven te worden. Hierbij wordt een sneller herstel gezien in de eerste 6 weken na de operatie. Na 6 weken wordt er geen verschil meer gezien in het herstel tussen de voorste en de achterste benadering van de heup.
Bij de voorste benadering is er een verhoogde kans op vaat- en zenuwletsel in vergelijking met de achterste benadering. De achterste benadering, ook wel posterieure benadering genoemd, is nog steeds de meest uitgevoerde benadering van de heup. Hierbij plaatst de orthopedisch chirurg de heupprothese via de achterkant van het lichaam. Het is belangrijk om samen met de orthopedisch chirurg de beste benadering voor jouw heupprothese te bespreken. Bij CortoClinics plaatsen we de heupprothese via de achterste beandering.
-
Wanneer mag je weer vliegen na een heupprothese?
In de eerste fase na het plaatsen van een totale heupprothese is er een verhoogd risico op het ontwikkelen van een trombosebeen en eventuele longembolie. Na de heupprothese krijg je standaard antitrombose-tabletten voor 30 dagen of aangepast beleid aan de hand van eigen gebruik van antitrombose-tabletten.
Ook lange vliegreizen kunnen het risico op trombose vergroten. Na een heupprothese is het meestal mogelijk om na ongeveer twee tot drie weken weer te vliegen. Dit kan echter verschillen per persoon, omdat het herstelproces individueel kan verschillen. Het is belangrijk om voorafgaand aan de vlucht eerst goedkeuring te krijgen van de orthopedisch chirurg. Een consult met de orthopedisch chirurg kan bepalend zijn voor wanneer het veilig is om weer te vliegen. Ook is het verstandig om te overleggen met de luchtvaartmaatschappij, omdat zij vaak specifieke richtlijnen hebben met betrekking tot het reizen na een operatie.
Tijdens de vlucht is het belangrijk om goed op te letten en regelmatig bewegingsoefeningen uit te voeren om het risico op trombose te verminderen. Daarnaast is het handig om te zorgen voor een comfortabele stoel met genoeg beenruimte. Het is raadzaam om voor vertrek wat oefeningen te doen en voldoende rust te nemen na de vlucht om het herstelproces te ondersteunen. Het is altijd verstandig om advies in te winnen bij de specialisten voordat je weer gaat vliegen na een heupprothese.
-
Welke invloed heeft je gewicht bij een heupprothese?
Bij een heupprothese kan je gewicht van invloed zijn op het herstel en de duurzaamheid van de prothese. Overgewicht kan leiden tot een verhoogde belasting van de heupprothese, wat kan resulteren in snellere slijtage en mogelijke complicaties. Het dragen van extra gewicht kan ook de revalidatie na de operatie bemoeilijken, omdat het meer inspanning kan vergen om de nieuwe heup goed te belasten en te bewegen.
Daarnaast kan obesitas het risico op andere gezondheidsproblemen vergroten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes, die op hun beurt het herstelproces kunnen vertragen of complicaties kunnen veroorzaken. Om deze redenen willen chirurgen vaak dat cliënten met overgewicht hun gewicht proberen te verminderen vóór de operatie, om de kansen op een succesvolle heupprothese en herstel te vergroten. Een gezond gewicht behouden na de operatie kan ook helpen om de duurzaamheid en lange termijn functionaliteit van de heupprothese te verbeteren.
Binnen de setting van CortoClinics kan tot een BMI van 35 geopereerd worden. Een hoge BMI heeft een effect op het operatie- en langetermijnrisico: het geeft een verhoogde kans op complicaties en daarbij ook minder functionele winst dan bij cliënten zonder overgewicht. Advies is om altijd maximaal af te vallen om de operatierisico’s bij deze operatie te minimaliseren. Als er toch een operatiewens bij CortoClinics is, dan moet de BMI < 35 zijn.
Meer informatie?