FACEBOOK VERIFY--> Client aan het woord: Joris de Bok Skip to main content
De client vertelt

Joris de Bok: als fysiotherapeut zélf onder het mes

Client aan het woord: Joris de Bok over CortoClinics

Het verhaal van Joris de Bok is uniek; hij is fysiotherapeut én ervaringsdeskundige met twee nieuwe knieën en een nieuwe heup van CortoClinics. “Ik ben dus geen leek, maar écht kritisch. En ik kan iedereen verzekeren: deze kliniek levert topkwaliteit.”

De 64-jarige Joris de Bok onderging in 2014 elders een heupoperatie die helaas niet goed ging. Aan de ingreep hield hij een beenlengteverschil over, dat de slijtageklachten in z’n knieën en andere heup deed toenemen tot ondraaglijk pijnniveau. “Dat beenlengteverschil was een onvoorzien gevolg van die heupoperatie,” vertelt Joris de Bok. “Als gevolg hiervan was mijn lichaam uit balans. Ik heb daarna nooit meer goed kunnen lopen. Mijn lichaam had een scheefstand.”

Opeens zélf patiënt

“Ik zat opeens zelf in de rol van patiënt. En tegenover een specialist in het ziekenhuis die een beslissing had genomen tijdens mijn operatie waar ik het absoluut niet mee eens was. Boosheid, teleurstelling. Ik dacht letterlijk: hier moet ik het nu mee doen.”

Niet veel later werd tijdens twee kijkoperaties geconcludeerd dat er sprake was van ernstige slijtage (graad 4) in de knieën, geaccelereerd door de onbalans in z’n lichaam na de mislukte heupoperatie.

“De pijn was vreselijk. Sporten lukte natuurlijk niet meer, maar ook een wandeling was niet meer mogelijk. Dat gaf problemen in het dagelijks leven, maar ook bijvoorbeeld een stedentrip was niet meer mogelijk. Zoiets is natuurlijk geen primaire levensbehoefte, maar het geeft wel kwaliteit van leven. Ik liep wel en werkte ook gewoon, maar altijd met pijn. Op een bepaald moment werden de pijn en beperkingen te erg. Er moest iets gebeuren.”

Vertrouwen

“Natuurlijk vond ik het lastig om weer vertrouwen te durven stellen in een specialist. Maar ik had geen keuze. De pijn was te erg; ik moest op zoek naar iemand die ‘een nieuwe knie kon zetten’. Een collega noemde de naam van Nanne Kort en even later kwam ik op vakantie nóg iemand tegen die begon over CortoClinics. Dat was voor mij een teken. Ik wilde wel eens ervaren wie die Nanne was en maakte een afspraak.”

“Het klikte meteen. Voor mijn intake trok hij drie kwartier uit. Ongekend in een medische wereld waar consulten van tien minuten de norm zijn. Dat gevoel dat er geen haast was, die laagdrempeligheid, dat prettige gevoel dat er als mens écht naar je geluisterd wordt. Er is aandacht voor je, de zorg is menselijk, warm en echt. Het voelde meteen goed. Het sluit bovendien helemaal aan bij hoe ik zelf ben en werk.”

Opluchting

Ik ben een gevoelsmens en na die intake bij CortoClinics was ik overtuigd: hier gaat m’n volgende operatie plaatsvinden. Het vertrouwen dat ik meteen had in Nanne gaf voor mij de doorslag, maar ook de Mako-precisietechnologie die gebruikt wordt in de kliniek, schept vertrouwen. Het is maatwerk op microscopisch niveau, dat is belangrijk. Als dat bij mijn eerdere heupoperatie was toegepast, dan was het niet fout gegaan. Binnen de kortste keren had ik een operatiedatum. En dat was een opluchting, want als je pijn hebt is elke dag wachten er één te veel.”

Lezen: zo werkt Mako-technologie

Uiteindelijk kreeg De Bok in augustus 2021 zijn knieprothese, in februari 2022 zijn tweede knieprothese en in april van dit jaar een nieuwe linkerheup. Die laatste was extra spannend, want de hoop was dat hierbij het beenlengteverschil – veroorzaakt door de eerdere rechter heupprotheseplaatsing – kon worden opgelost.

“Ik kan niets beloven, had Nanne van tevoren duidelijk gezegd. Gelukkig bleken m’n botten en spieren een correctie aan te kunnen, waardoor het lengteverschil kon worden weggewerkt. Ik hoef niet uit te leggen hoe blij ik hiermee ben.”

Ik heb mijn leven terug

“Het verschil tussen mijn leven voor en na het plaatsen van mij heup- en knieprotheses bij CortoClinics is enorm. Dit jaar op vakantie kon ik voor het eerst in drie jaar weer naar het strand lopen zonder pijn, zonder m’n vrouw het karretje met de strandspullen te laten trekken. Ik kan weer normaal lopen en wandelen, normaal functioneren zonder dat ik elke dag pijn moet verbijten. Ik heb m’n kwaliteit van leven weer terug – zonder pijn, want pijn hoort niet bij een goed leven. Het is een verademing. Zelfs mijn patiënten zien het; hoe makkelijk ik weer door mijn praktijk loop.”

“Ik raad iedereen aan om naar deze kliniek te gaan. Nanne en zijn mensen, het is een topteam. En ik kan het weten: ik ben geen leek en kijk als fysio én als patiënt. Dus nog een heel stuk kritischer dan de doorsnee patiënt. Natuurlijk heb ik niet voor niets mijn eigen drie operaties in deze kliniek laten doen. Dat zegt nogal wat. De kwaliteit die hier geleverd wordt, is van een andere orde. Ik vind dat iedereen dat moet weten. Iedereen moet weten dat er ook orthopedische zorg op deze manier bestaat.”

‘De kwaliteit die bij CortoClinics geleverd wordt, is van een andere orde. Ik vind dat iedereen dat moet weten.’