Heupartrose kan voor ernstige pijn zorgen. Bewegen is vaak moeilijk. Als de klachten zo hevig worden dat ze je in het dagelijks leven beperken kan een heupprothese een optie zijn.
Kiezen voor een heupprothese doe je bewust en zorgvuldig. Een eerlijk advies en het bespreken van al je opties horen daarbij. En is de beslissing voor een heupprothese gevallen? Dan wil je geen maanden meer op de wachtlijst staan voor een operatie. CortoClinics biedt je een eerlijk, persoonlijk gesprek over de mogelijkheden voor jouw heupartrose. Beslis je dat een heupprothese de beste keuze is? De wachttijden bij CortoClinics zijn kort.
Onze zorgkritische cliënt Jan Cortenraad zegt daarover:
“Via het ziekenhuis zou het minstens tien weken duren voordat ik behandeld zou worden, dat vond ik écht te lang”
Zo’n twee jaar geleden begon de slijtage van zijn heup zich te manifesteren. Uiteindelijk kon hij zijn oprit nog amper trotseren. Jan Cortenraad (70) ging de medische molen in, maar maakte al gauw kennis met lange wachttijden. Hij besloot daar geen genoegen mee te nemen en kwam bij orthopedisch centrum CortoClinics terecht. Inmiddels skiet en fietst hij weer en is hij een persoonlijke zorgervaring rijker.
“Stoppen met fietsen of skiën? Ik moest er niet aan denken. Toch spookte het door mijn hoofd toen ik van mijn dokter te horen kreeg dat mijn heup matig tot ernstig versleten was op de röntgenfoto. Omdat mijn bewegingsvrijheid steeds verder werd ingeperkt, moest er actie ondernomen worden. Maar via het ziekenhuis zou het minstens tien weken duren voordat ik behandeld zou worden, dat vond ik écht te lang. Mijn buurman, die ook mijn fysiotherapeut is, liet de naam van dr. Nanne Kort vallen. Ik zocht zijn naam op en kwam uit bij CortoClinics. Binnen afzienbare tijd kon ik op de poli terecht om mijn verhaal te doen.
Op basis van de röntgenfoto twijfelde dr. Kort en mijn fysiotherapeut of een prothese wel de juiste oplossing zou zijn, omdat mogelijk ook een spierblessure aanwezig was. Verder onderzoek was noodzakelijk. Ik was teleurgesteld dat er niet meteen actie werd ondernomen, maar er werd gezocht naar de maximale garantie dat de mechaniek van de heup stuk was. Uit de MRI-scan kwam de slijtage duide- lijk naar voren en bleek dat ik geholpen kon worden met een heupprothese. Helaas zat de eerstvolgende operatiedag al vol. Omdat ik niet meer in bed kon blijven liggen van de pijn en bij de eerstvolgende operatiedag terecht wilde komen, besloot ik dr. Kort een mooi verpakt appje te sturen. Ik vertelde hem dat ik zo blij was met zijn deskundigheid en dat het écht niet meer ging. De volgende dag kreeg ik te horen dat ze overlegd hadden en een extra operatie bij de eerstvolgende operatiedag in zouden plannen. Er viel een last van mijn schouders en een dag voor mijn verjaardag werd ik opgenomen. Van de intake tot de heupprothese, alles ging achter elkaar door en ik hoefde niet te wachten.
Eind vorig jaar zijn we traditiegetrouw op skivakantie gegaan. Tijdens de vakantie heb ik dr. Kort een appje gestuurd dat het skiën uitstekend ging. Op Oudejaarsavond kreeg ik een reactie terug dat hij blij was met dit nieuws. Normalerwijs krijg je van een dokter of een ziekenhuis geen appje. Ik ben blij dat ik kritisch ben geweest en voor CortoClinics heb gekozen.”
Dit ervaringsverhaal verscheen eerder in Navenant Magazine.
Zet een stap naar de toekomst
bij heup- en knieartrose.
CortoClinics is het eerste orthopedisch centrum dat zich volledig specialiseert in de behandeling van heup- en knieartrose (slijtage). Dat betekent dat we altijd op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen op ons vakgebied. Deze kennis zetten we in om jou de beste behandeling te bieden.
Het blijft niet bij kennis en technologie. We zetten jou, als cliënt, centraal in onze adviezen en behandelingen. Wat wil je bereiken? Wat lukt niet meer en wil je weer kunnen? Wat verwacht je van een behandeling? We geven altijd eerlijk advies en persoonlijke begeleiding, ook als dat betekent dat we niet overgaan tot behandelen. Bij CortoClinics draait het niet om productie, maar om jou, de mens achter de klacht.
Waarom kiezen voor CortoClinics?
Maak een afspraak of
bel ons direct: 085 – 06 51 051
Heb je nog vragen
over heupprotheses?
Hoe lang gaat een heupprothese mee?
De gemiddelde verwachting voor de levensduur van een heupprothese, is tussen de 15-20 jaar. Maar hoe lang je heupprothese meegaat hangt van veel verschillende factoren af. Hoe zwaar belast je de prothese, en wat is de kwaliteit van het omliggende bot?
Protheses worden geclassificeerd door een ODEP-rating. Deze waardering is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek onder een groep gebruikers van de prothese. Het resultaat is een beoordeling die bestaat uit een getal en een cijfer. Het getal geeft aan hoeveel jaar de prothese bij een hoog percentage van de gebruikers al probleemloos meegaat. Dat getal kan een vertekend beeld geven: een prothese die nog maar 5 jaar op de markt is, kan nooit een hogere rating dan 5 hebben. Hoe langer de heupprothese op de markt is en onderzocht wordt, hoe hoger het cijfer kan worden. De letter in de waardering geeft aan hoe groot de groep gebruikers is die meedoet aan het onderzoek. Bij een A-rating is deze groep groot.
De heupprotheses die CortoClinics gebruikt, hebben ODEP-rating 13A.
Hoe lang duurt het herstel na het plaatsen van een heupprothese?
Het plaatsen van een heupprothese is een operatie met een aanzienlijke revalidatie. Na de operatie maak je in de eerste 6 weken tot 3 maanden het grootste gedeelte van je herstel door. Dat wil niet zeggen dat het eindresultaat dan voor iedereen bereikt is. Sommige mensen hebben een jaar nodig om tot het eindresultaat te komen en zich volledig hersteld te noemen.
Wat voor soorten heupprotheses zijn er?
De twee belangrijkste soorten heupprotheses zijn de totale heupprothese, die het hele gewricht vervangt, en de kop-halsprothese. Deze laatste vervangt alleen de heupkop en wordt alleen bij heupbreuken gebruikt. CortoClinics behandelt artrose, en plaatst daarom alleen totale heupprotheses.
Van de totale heupprotheses bestaan vele uitvoeringen. Ze variëren op drie vlakken:
- De materialen waar de prothese van gemaakt is. De meest voorkomende zijn metaal, kunststof en keramiek.
- De manier waarop de prothese aan het omliggende bot wordt gehecht. Bijvoorbeeld: met botcement, of zichzelf vastklemmend.
- De levensduur van de prothese. De meeste protheses hebben een levensduur van 10-15 jaar.
Bij CortoClinics bespreek je samen met je arts welke heupprothese voor jou de meest geschikte is. Wil je meer lezen over de verschillen tussen heupprotheses? Op de website mijnheupprothese.nl vind je meer informatie.
Ik ben al op leeftijd, en twijfel over het nut van een heupprothese. Hoe herstellen ouderen hiervan?
Uiteraard verschilt dit per individu. CortoClinics biedt een zorgpad op maat, waarin al voor de operatie bekeken wordt hoe de revalidatie zo goed mogelijk kan verlopen. Recent onderzoek heeft goede resultaten aangetoond met therapie die al vóór de operatie start. We bespreken alle opties, en voorzien je van de informatie die je nodig hebt om de beslissing te nemen die bij je past.