Orthopedisch centrum
gespecialiseerd
in heup- en knieslijtage
Heupprothese:
een behandeling op maat bij heupslijtage
Heupartrose kan voor ernstige pijn zorgen. Vaak is bewegen ook moeilijk. Een totale heupprothese is dan een optie. Deze kunstheup vervangt het hele heupgewricht. Met een heupprothese kun je weer pijnloos en soepel bewegen.
CortoClinics plaatst heupprotheses met behulp van ondersteunende robotarm-technologie.
De heupprothese
Een heupprothese bestaat uit drie delen; Twee cups vervangen de kom van de heup en een kop is met een pen in het dijbeen bevestigd.
Materiaal van de heupprothese
De pen in het dijbeen is gemaakt van titanium. Dit hecht zich goed aan het omliggende bot. De binnencup is van X3 polyethyleen. Dit vormt een soepele glijlaag voor de kop van de prothese. De materialen in de prothese zijn speciaal ontwikkeld voor medisch gebruik. Het lichaam accepteert de prothese daarom goed.
Het materiaal van de prothese bevordert ook de ingroei van het omliggende bot. Daarom is bij het plaatsen van deze prothese geen botcement nodig. De prothese klemt zichzelf vast, en groeit daarna in het bot vast.
Meer weten over de unieke aanpak van CortoClinics?
Hoe lang gaat een heupprothese mee?
De gemiddelde levensduur van een totale heupprothese ligt nu tussen de 15-20 jaar. De levensduur hangt van veel factoren af. Bijvoorbeeld de belasting van de prothese, of de kwaliteit van de botstructuur.
De heupprotheses die CortoClinics gebruikt, zijn getest op duurzaamheid. In deze testen is aangetoond dat ze tenminste 13 jaar lang goed functioneren (ODEP-rating 13A). De testen zijn nog niet beëindigd, waardoor dit getal nog kan veranderen. Als de prothese langer op de markt is, kan de rating hoger worden.
Als de heupprothese uiteindelijk verslijt of losraakt, is het meestal goed mogelijk om hem geheel of in delen te vervangen. Dit noemen we een revisie.
Waarom kiezen voor CortoClinics?
Maak een afspraak of
bel ons direct: 0495 – 749443
Heb je nog vragen
over heupprotheses?
Hoe lang gaat een heupprothese mee?
De gemiddelde verwachting voor de levensduur van een heupprothese, is tussen de 15-20 jaar. Maar hoe lang je heupprothese meegaat hangt van veel verschillende factoren af. Hoe zwaar belast je de prothese, en wat is de kwaliteit van het omliggende bot?
Protheses worden geclassificeerd door een ODEP-rating. Deze waardering is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek onder een groep gebruikers van de prothese. Het resultaat is een beoordeling die bestaat uit een getal en een cijfer. Het getal geeft aan hoeveel jaar de prothese bij een hoog percentage van de gebruikers al probleemloos meegaat.
Dat getal kan een vertekend beeld geven: een prothese die nog maar 5 jaar op de markt is, kan nooit een hogere rating dan 5 hebben. Hoe langer de heupprothese op de markt is en onderzocht wordt, hoe hoger het cijfer kan worden. De letter in de waardering geeft aan hoe groot de groep gebruikers is die meedoet aan het onderzoek. Bij een A-rating is deze groep groot.
De heupprotheses die CortoClinics gebruikt, hebben ODEP-rating 13A.
Hoe lang duurt het herstel na het plaatsen van een heupprothese?
Het plaatsen van een heupprothese is een operatie met een aanzienlijke revalidatie. Na de operatie maak je in de eerste 6 weken tot 3 maanden het grootste gedeelte van je herstel door. Dat wil niet zeggen dat het eindresultaat dan voor iedereen bereikt is. Sommige mensen hebben een jaar nodig om tot het eindresultaat te komen en zich volledig hersteld te noemen.
Wat voor soorten heupprotheses zijn er?
De twee belangrijkste soorten heupprotheses zijn de totale heupprothese, die het hele gewricht vervangt, en de kop-halsprothese. Deze laatste vervangt alleen de heupkop en wordt alleen bij heupbreuken gebruikt. CortoClinics behandelt artrose, en plaatst daarom alleen totale heupprotheses.
Van de totale heupprotheses bestaan vele uitvoeringen. Ze variëren op drie vlakken:
- De materialen waar de prothese van gemaakt is. De meest voorkomende zijn metaal, kunststof en keramiek.
- De manier waarop de prothese aan het omliggende bot wordt gehecht. Bijvoorbeeld: met botcement, of zichzelf vastklemmend.
- De levensduur van de prothese. De meeste protheses hebben een levensduur van 10-15 jaar.
Bij CortoClinics bespreek je samen met je arts welke heupprothese voor jou de meest geschikte is. Wil je meer lezen over de verschillen tussen heupprotheses? Op de website mijnheupprothese.nl vind je meer informatie.
Ik ben al op leeftijd, en twijfel over het nut van een heupprothese. Hoe herstellen ouderen hiervan?
Uiteraard verschilt dit per individu. CortoClinics biedt een zorgpad op maat, waarin al voor de operatie bekeken wordt hoe de revalidatie zo goed mogelijk kan verlopen. Recent onderzoek heeft goede resultaten aangetoond met therapie die al vóór de operatie start. We bespreken alle opties, en voorzien je van de informatie die je nodig hebt om de beslissing te nemen die bij je past.