FACEBOOK VERIFY--> Knieprothese: een behandeling op maat Skip to main content

Knieprothese: een behandeling op maat bij knieslijtage

De keuze voor een knieprothese maak je bewust en zorgvuldig. Een eerlijk advies en het bespreken van al je opties horen daarbij.

Meer weten?

Download de brochure over knievervanging.

Knieartrose kan voor ernstige pijn zorgen. Bewegen is vaak moeilijk.  Als de klachten zo hevig worden dat ze je in het dagelijks leven beperken kan een knieprothese een optie zijn.

De keuze voor een knieprothese maak je bewust en zorgvuldig. Een eerlijk advies en het bespreken van al je opties horen daarbij.  CortoClinics biedt je een eerlijk, persoonlijk gesprek over de mogelijkheden voor jouw knieartrose. Beslis je dat een knieprothese de beste keuze is? De wachttijden bij CortoClinics zijn kort.

“Knieslijtage ontneemt je kwaliteit van leven. Maar nu durf ik weer uit te kijken naar een skivakantie.”

Fysiotherapeut Joris de Bok (62) is een fanatiek sporter. In 2021 kreeg hij ernstige knieklachten. De diagnose: knieartrose. Joris koos voor een behandeling bij CortoClinics. Daar is zijn rechterknie vervangen door een knieprothese. Van deze operatie is hij inmiddels hersteld, de operatie van zijn andere knie staat ingepland.

 

“Ik ben een enorme sportliefhebber. Als ik sport, ga ik er altijd voor 120% in. Ik heb gevoetbald en getennist op hoog niveau, liep marathons en hou van skiën. Daar heb ik absoluut geen spijt van, maar het is wel een aanslag op je lichaam. Ik had al een heupprothese, en nu kreeg ik pijnklachten in mijn knie. Dat bleek knieslijtage, in een vergevorderd stadium.

 

Ik werd enorm beperkt door de pijn. Sporten lukte natuurlijk niet meer, maar ook een wandeling was bijvoorbeeld niet meer mogelijk. Dat gaf niet alleen problemen in het dagelijks leven, maar ook leuke extra’s als bijvoorbeeld een stedentrip vielen weg. Zoiets is natuurlijk geen primaire levensbehoefte, maar het geeft wel kwaliteit van leven.

 

Het was dus duidelijk: ik moest op zoek naar een goede orthopeed. In mijn eigen praktijk zie ik grote verschillen tussen zorgverleners. Ik ben daarom kritisch bij het kiezen van een behandelaar. Maar toen ik van verschillende kanten CortoClinics kreeg aangeraden was mijn keuze snel gemaakt.”

 

Zorg zoals zorg bedoeld is

Bij Cortoclinics kreeg ik de behandeling die ik iedereen zou toewensen. Dat begon al bij de eerste afspraak. Geen tien-minuten-spreekuur, maar de orthopeed neemt drie kwartier de tijd voor je. Ik voelde me echt gehoord, en dat gaf me vertrouwen. Het sluit ook precies aan bij hoe ik mijn eigen cliënten wil behandelen.

 

Mijn knie was écht slecht. Eigenlijk stond voor mij al vast: ik wil een knieprothese. Gelukkig bevestigde Dr. Kort dat er eigenlijk geen andere opties meer waren. We bespraken alle mogelijkheden, maar het besluit was snel genomen.  Hij pakte ook meteen door: binnen de kortste keren had ik een operatiedatum. Die werd later zelfs nog iets vervroegd. Als je pijn hebt is elke dag wachten er één te lang, dus dit was een enorme opluchting.

 

Het viel me op dat je bij CortoClinics niet alleen zorg krijgt, maar ook ontzorgd wordt. Dat begint bij het eerste bezoek, maar blijft zo tijdens het hele traject. KleineIk denk daarbij aan de medicatiebox die bezorgd wordt als het jou uitkomt, of de persoonlijke app waarin je op het juiste moment de informatie vindt die je nodig hebt. Er is aandacht voor je, en de zorg is menselijk, warm en echt.

 

Realistisch beeld

Ik was ook blij met de eerlijke en duidelijke informatie. Er is volop tijd en aandacht, je verblijft in een mooie kliniek, maar je krijgt je ook duidelijke verwachtingen geschetst: “Het is en blijft een flinke operatie, verkijk je daar niet op!”. Ik hou daarvan: eerlijk en nuchter. De nacht na de operatie viel me niet mee, maar ik wist van tevoren wat me te wachten stond.

 

Operatie met MAKO ondersteunende robotarm-technologie

In de operatiekamer kon ik meekijken op een scherm. Geweldig! Het liefst had ik ook naar mijn eigen knie gekeken, maar dan is het operatiegebied niet meer steriel.
Het mooiste van de MAKO-technologie is in mijn ogen de korte operatietijd. De operatie wordt met scans en berekeningen búiten de operatiekamer voorbereid. De prothese is daarna snel te plaatsen. De wond is dus veel korter open. Ik zie dat als een groot voordeel.

 

En hoe is het nu? Wat zijn je plannen?

Eerst moet mijn andere knie nog geopereerd worden. Toen mijn knie met de prothese pijnvrij was, realiseerde ik me pas dat ik aan de andere knie ook flink klachten heb. Ik ben net weer terug aan het werk, halve dagen. Mijn slechte knie beperkt me nog. Maar ik heb afgelopen weekend wel een Spinning-training gedaan, dat lukte! Ik durf nu weer uit te kijken naar een skivakantie. Volgend jaar hoop ik echt weer op de latten te staan!

Meer weten? Download de brochure over knievervanging.

Zet een stap naar de toekomst
bij heup- en knieartrose

CortoClinics is het eerste orthopedisch centrum dat zich volledig specialiseert in de behandeling van heup- en knieartrose (slijtage). Dat betekent dat we altijd op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen op ons vakgebied. Deze kennis zetten we in om jou de beste behandeling te bieden.

Het blijft niet bij kennis en technologie. We zetten jou, als cliënt, centraal in onze adviezen en behandelingen. Wat wil je bereiken? Wat lukt niet meer en wil je weer kunnen? Wat verwacht je van een behandeling? We geven altijd eerlijk advies en persoonlijke begeleiding, ook als dat betekent dat we niet overgaan tot behandelen. Bij CortoClinics draait het niet om productie, maar om jou, de mens achter de klacht.

Waarom kiezen voor CortoClinics?
Altijd persoonlijke aandacht en zorg
Korte wachttijden, eerste bezoek binnen een week
Een dag- en avondpoli
Verzekerde zorg

Maak een afspraak of
bel ons direct: 085 – 06 51 051

Maak een afspraak
Gelukkige mensen fanatiek in beweging door CortoClinics

Wil je de volledige informatie over knievervanging op je gemak doorlezen?

Halve knieprotheseTotale knieprothese

Heb je nog vragen
over knieprotheses?

Hoe lang gaat een knieprothese mee?

De gemiddelde verwachting voor de levensduur van een knieprothese, is tussen de 15-20 jaar. Maar hoe lang je knieprothese meegaat hangt van veel verschillende factoren af. Hoe zwaar belast je de prothese, en wat is de kwaliteit van het omliggende bot?

Protheses worden geclassificeerd door een ODEP-rating. Deze waardering is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek onder een groep gebruikers van de prothese. Het resultaat is een beoordeling die bestaat uit een getal en een cijfer. Het getal geeft aan hoeveel jaar de prothese bij een hoog percentage van de gebruikers al probleemloos meegaat. Dat getal kan een vertekend beeld geven: een prothese die nog maar 5 jaar op de markt is, kan nooit een hogere rating dan 5 hebben. Hoe langer de heupprothese op de markt is en onderzocht wordt, hoe hoger het cijfer kan worden. De letter in de waardering geeft aan hoe groot de groep gebruikers is die meedoet aan het onderzoek. Bij een A-rating is deze groep groot.

De knieprotheses die CortoClinics gebruikt, hebben ODEP-rating 5A voor de halve knieprothese, en 10A voor de totale knieprothese.

Bestaat er ook een knieschijfprothese?

Ja, die bestaat. De standaard bij CortoClinics is het behouden van je eigen knieschijf bij een totale knieprothese, tenzij dat in specifieke gevallen niet mogelijk is.

Soms is de slijtage beperkt tot alleen de knieschijf, en de rest van het gewricht onaangedaan. In die gevallen kan het plaatsen van een knieschijfprothese een keuze zijn. Deze bestaat uit een metalen component,aangebracht op de voorzijde van het dijbeenen eenkunststof component (polyethyleen) op de achterzijde van de knieschijf.

Hoe lang duurt mijn herstel na het plaatsen van een knieprothese?

Het plaatsen van een knieprothese is een operatie met een aanzienlijke revalidatie. Na de operatie maak je in de eerste 6 weken tot 3 maanden het grootste gedeelte van je herstel door. Dat wil niet zeggen dat het eindresultaat dan bereikt is. Sommige mensen hebben een jaar nodig om tot het eindresultaat te komen en zich volledig hersteld te noemen.

Veelgestelde vragen

Referenties

"Altijd bereikbaar voor de cliënt, chapeau!"

"Ik werd behandeld als een prinses!"