FACEBOOK VERIFY--> Navenant: Innovatieve heup- en kniezorg met de mens centraal - CortoClinics Skip to main content
Nieuws

Navenant: Innovatieve heup- en kniezorg met de mens centraal

Publicatie in Navenant maart 2022
Tekst: Chris Gijzen, foto’s: Raoul Limpens

Warm en huiselijk. Zo ziet CortoClinics er door het raam naar binnen kijkend uit. CortoClinics opende afgelopen oktober haar nieuwe kliniek in Nederweert, midden in de wijk in een voormalige kleuterschool. CortoClinics is de eerste orthopedische kliniek in Europa die zich uitsluitend richt op heup- en knieartrose. Door middel van digitalisering, innovatie en een persoonlijke, laagdrempelige aanpak sta jij, de cliënt, centraal. En juist dát is wat zij willen bereiken. Wat beweegt jou?

“We wilden midden in de wijk staan, dicht bij de cliënt”, vertelt Mascha

Op het eerste gezicht lijkt het geen kliniek. Het is zelfs even gissen of er niet een restaurant gevestigd is. Bij binnenkomst, dat overigens geheel elektronisch gaat, valt het oog direct op de lange gang richting de operatiekamer. Geen kille, klinische gang, maar een warmtevolle setting die direct de huiselijke sfeer van CortoClinics weergeeft.

En vanaf daar word je aan de hand genomen. De medewerkers van CortoClinics staan klaar om je te verwelkomen. “We geloven er heilig in dat persoonlijkere zorg een cliënt kan helpen”, vertelt hospitalitymanager Mascha Kort. “Mensen komen hier binnen en gaan lekker zitten. De persoon die hen ontvangt en de intake doet, hebben ze al meerdere keren aan de telefoon gesproken. We willen dat mensen met een rustig gevoel en met al hun vragen beantwoord, de operatie ingaan.”

CortoClinics opende afgelopen jaar haar deuren in Nederweert. “We wilden midden in de wijk staan, dicht bij de cliënt”, vertelt Mascha. Gezien zowel het regionale als (inter)nationale karakter van de kliniek, heeft Nederweert de perfecte ligging. De voormalige kleuterschool in Budschop had een maatschappelijke bestemming en de gemeente ontving ze met wijd open armen.

Naast Nanne Kort, die CortoClinics Schijndel in 2018 opende, is orthopedisch chirurg Paul van Rensch sinds mei 2021 ook aangesloten als orthopeed. “Ik heb hier de rust en tijd gevonden die ik aan cliënten wil besteden. Dat is kenmerkend voor CortoClinics. De ruimte die ik heb om mensen te begeleiden en van informatie te voorzien, spreekt mij enorm aan.” Als voorbeeld noemt Van Rensch dat cliënten minder onrust krijgen als ze pijn na de operatie kunnen plaatsen. Van Rensch: “Dat had je mij ook verteld, zeggen ze dan.”

Kapitein op eigen schip
De kliniek streeft naar een open en transparante ervaring voor de cliënt. En dat werkt niet alleen in de sfeer die het personeel in de kliniek neerzet. “De cliënt is kapitein op eigen schip”, vertelt orthopeed Nanne Kort daarover. Hij vervolgt: “Wij zijn er om cliënt te faciliteren en zaken zodanig uit te leggen dat ze zelf een keuze kunnen maken of ze een prothese willen.” Paul vult aan: “We zeggen regelmatig tegen cliënten dat ze niet direct moeten beslissen. We hebben informatie gegeven, denk er even rustig over na en als we iets kunnen betekenen, laat het ons weten. Je ziet dat mensen dat heel erg waarderen.”

Orthopeed Paul van Rensch: “Ik heb hier de rust en tijd gevonden die ik aan cliënten wil besteden.”

Volgens de twee orthopeden kijken mensen steeds beter waar ze goed terecht kunnen. Waar andere instellingen zich richten op het hele orthopedieapparaat, richt de kliniek in Nederweert zich uitsluitend op knie- en heupartrose.

Volledig vergoed
Deze optimalisatie zorgt ervoor dat de wachttijd voor een poliklinische afspraak al binnen één week plaats kan vinden. Een operatie heeft een wachttijd van zes weken. In tegenstelling tot de heersende opvatting over ‘privéklinieken’, wordt de zorg volledig vergoed.

Vrij om te kiezen
“Als je voor een nieuwe laptop gaat kijken, vergelijk je er meerdere en zoek je reviews op”, gaat Nanne verder. “Waarom dan niet voor je lichaam? Net zoals een vakantie, daar zoek je zorgvuldig uit waar je naartoe gaat. Op het gebied van klinieken kan je ook kijken waar die extra kwaliteit zit en waar er extra aandacht is. Mensen zijn vrij hun eigen arts te kiezen.”