Dit artikel werd op 14-12-2023 gepubliceerd in het Antilliaans Dagblad: 1412-25an
Hij maakt een energieke, ontspannen indruk. Nanne Kort, orthopedisch chirurg, board member van tal van internationale orthopedenverenigingen en eigenaar van het bejubelde CortoClinics, de Nederlandse topkliniek gespecialiseerd in heup- en knieprotheses. De geboren Curaçaoënaar (1969)heeft een warm hart voor de zorg, zeker ook voor die op z’n geboorte-eiland.
Zijn carrière begon ooit op de Marnix School in Willemstad. Daarna volgden het Peter Stuyvesant College, een studie geneeskunde aan de Universiteit van Utrecht, coschappen in Curaçao, een specialisatie orthopedie aan de Universiteit Groningen en vervolgens een jarenlange loopbaan als orthopeed in het ziekenhuis in Sittard, Nederland.
We spreken hem in zijn eigen kliniek in het Limburgse Nederweert, die hij samen met zijn vrouw Mascha begon: CortoClinics. Het is het enige orthopedisch centrum in Europa dat zich volledig op de behandeling van heup- en knieartrose toelegt. Hier verwezenlijkte Kort zijn visie op De Nieuwe Zorg, waarin technologie ondersteunt bij de medische behandeling en de patiënt – cliënt bij CortoClinics – verzorgd wordt volgens de standaard van een luxe wellnesscentrum.
Yu di korsow
“Eigenlijk wilde ik na mijn studie terugkomen, maar het leven nam een andere wending,” vertelt Kort. “Ik ging naar Nederland voor studie, trouwde, kreeg een gezin, ging aan het werk en bleef uiteindelijk daar.” Hij koos wél voor een baan in het zuiden van het land. “Daar is het toch weer een paar graden warmer dan in Groningen,” lacht hij. Als echte yu di korsow mist hij de warmte altijd. Een van de redenen waarom hij, naast de familie en vrienden, zo vaak mogelijk – minstens een paar keer per jaar – hier terugkomt.
Zijn eiland blijft lonken en trekken, al is Nederland inmiddels de vaste stek in zijn drukke bestaan. Kort groeide gedurende zijn carrière uit tot een autoriteit op het gebied van conservatieve en operatieve behandeling van heup- en knieartrose. Zijn staat van dienst is indrukwekkend: naast zijn werkzaamheden als behandelaar en opleider is hij actief binnen de Nederlandse orthopedenvereniging en de Europese orthopedenvereniging ESSKA, voorzitter van kniegroep ESSKA: EKA, scientific member Perzonalized Arthroplasty Society en de wereldwijde orthopedenvereniging ISAKOS. Als pionier van digitalisatie in de zorg en optimalisatie van het zorgpad, geeft hij over de hele wereld lezingen over zorginnovatie en -digitalisatie. In 2018 verwezenlijkte hij zijn visie met de oprichting van een eigen orthopedisch centrum: CortoClinics.
Digitalisering is noodzaak
In deze kliniek, de enige in Europa die zich 100% toelegt op heup- en knieprotheses, wordt technologie al volop toegepast. “Maatschappelijke ontwikkelingen, technologische mogelijkheden, krapte op de arbeidsmarkt en de steeds verder oplopende zorgkosten maken van digitalisering niet alleen een wens, maar noodzaak,” meent Kort. Om mensen eenvoudig toegang te blijven geven tot goede, betaalbare zorg zijn technologie en zorginnovaties onontbeerlijk.”
Met de verzamelde data van 10.000+ behandelingen in de afgelopen vijfentwintig jaar ontwikkelde hij de zogenoemde cortoclinics-methode: een gedigitaliseerde aanpak die topzorg verzekert. “We plaatsen heup- en knieprotheses met de grootste nauwkeurigheid met behulp van ondersteunende MAKO-robotarmtechnologie. Cliënten krijgen gedurende hun hele behandeltraject – vanaf de eerste intake tot aan de laatste check-up – digitale assistentie van onze eigen cortoclinics-app. Die begeleidt op elke moment van het traject met gerichte informatie, adviezen en tips. Dat zorgt voor transparantie en neemt een stuk angst voor de ingreep weg. Uitgangspunt is dat we mensen met knie- of heupartrose hun actieve leven willen teruggeven, waarbij ze zelf de regie in handen houden en niet afhankelijk worden van anderen.”
State-of-the-art
Hoogwaardige medische zorg dus, versterkt door technologie. Maar de zorgervaring wordt hier ook op andere manieren naar een hoger niveau getild. “We wilden een kliniek waar je behandeld wordt zoals je zélf behandeld wilt worden,” benadrukt Nanne. Als je bij CortoClinics in Nederweert binnenstapt, waan je je in de lobby van een boutique hotel. Comfortabele fauteuils, zachte verlichting, een compleet uitgeruste koffiebar. Aan de deur word je allerhartelijkst begroet door het verplegend personeel. Het hospitality-level in de kliniek is ongekend hoog. De orthopedische zorg die hier verleend wordt, is state-of-the-art, maar tegelijkertijd warm en persoonlijk. Bij lange na niet de zorgervaring zoals de meesten gewend zijn.
Nanne: “Zeker, dit wijkt of van de gevestigde orde. Er zijn mensen die ons met argusogen bekijken. Want dit is gewoon verzekerde zorg, je betaalt alleen het wettelijk verplichte eigen risico. We leveren topzorg in medisch opzicht, maar leggen onze cliënten tegelijkertijd in de watten; voorverwarmde lakens, persoonlijke aandacht, heerlijke cappuccino… We behandelen ze als hotelgasten. Mensen zijn daar laaiend enthousiast over. We scoren een 9,7 op ZorgkaartNederland uit meer dan achthonderd reviews. 98% van onze cliënten komt via aanbeveling. ‘Dit zou de standaard voor verzekerde zorg moeten zijn’, horen we vaak. Dat is veelzeggend.”
Het allermooiste compliment voor Kort is nog altijd de dankbaarheid van de mensen, die hij – na soms jaren van dagelijkse pijn en inboeten van levenskwaliteit – van hun pijn afhelpt. Heel regelmatig behandelt hij Antilliaanse cliënten. “Mensen die hier op het eiland lang moeten wachten, kunnen bij ons sneller terecht. De nood kan bij orthopedische klachten heel hoog zijn, het is vreselijk om elke dag met pijn te moeten leven. Dat heeft een enorme impact op je leven. Vaak wachten mensen lang voordat ze het besluit nemen zich te laten behandelen. Dan is het een enorme opluchting als ze bij ons snel terecht kunnen.”
Wachtlijsten
In de medische geschiedenis van Curaçao zijn er talloze discussies en rapporten geweest over de rol en functionaliteit van de gezondheidszorg. Hoe verschillend ze ook zijn, ze zijn het er allemaal over eens dat er een verandering nodig is om de zorg op het eiland te verbeteren. De wachttijden voor behandeling zijn vaak lang, door gebrek aan personeel en/of financiële middelen. Zo blijkt uit cijfers dat in augustus 2022 bijna tweeduizend mensen op de wachtlijst stonden voor orthopedische behandeling bij het Curaçao Medical Center (CMC).
Maar betere zorg bij heup- en knieartrose gaat echter verder dan alleen behandelen, benadrukt Kort. Hij zet zich hartstochtelijk in voor vernieuwing en innovatie, onder meer via tal van internationale orthopedenverenigingen. “We beschouwen het gebruik van data en innovatieve technologie als de basis voor het optimaliseren van zorgprocessen en zorgresultaten. Data en technologie zijn de belangrijkste pijlers van de toekomstige zorg bij heup- en knieartrose.”
Preventie
“Een andere belangrijke factor is preventie. De hoge prevalentie van overgewicht en obesitas, belangrijke veroorzakers van artrose, komt veel voor in regio’s als Curaçao, waar de bevolking vergrijst en obesitas toeneemt. Dat is bepalend, want obesitas verhoogt bijvoorbeeld het risico op artrose in de knie met factor drie. Daarnaast beïnvloedt het de productiviteit op het werk en zorgt het voor ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheid en verminderde levenskwaliteit. De jaarlijkse gezondheidskosten van artrose werden in Nederland in 2019 al geschat op meer dan één miljard euro. Goede preventiestrategieën ontwikkelen is dus heel belangrijk.”
Als echt eilandskind – altijd met één been op het eiland – vindt hij het fantastisch om iets te kunnen betekenen voor de Antillen. “Het geeft diepe voldoening om als medisch specialist iets terug te kunnen doen voor mijn mensen. Daarom ben ik ook heel erg voor samenwerking op het eiland. We hebben allemaal hetzelfde doel: optimale heup- en kniezorg. Mensen weer mobiel maken, want dat is levenskwaliteit.”