FACEBOOK VERIFY--> Knieprothese Skip to main content

Knieprothese

Orthopedisch centrum
gespecialiseerd
in heup- en knieslijtage

De knieprothese
bij CortoClinics

Knieartrose kan voor ernstige pijn zorgen. Vaak is bewegen ook moeilijk. Een knieprothese is dan een optie. De kunstknie vervangt het kniegewricht gedeeltelijk of volledig. Met een prothese kun je weer pijnloos en soepel bewegen.

Meer weten over de unieke aanpak van CortoClinics?

Lees meer over de knieoperatie

De halve knieprothese

Een halve knieprothese vervangt een deel van het gewricht. Dit is een optie als de knie maar aan één kant slijtage vertoont.

De prothese bestaat uit twee delen: een bovenste en een onderste deel. Deze zijn van metaal. Op het onderste deel zit een kunststof laag. Die zorgt ervoor dat het gewricht soepel scharniert.

De totale knieprothese

De totale knieprothese is een hele nieuwe knie. Hij vervangt het volledige kniegewricht.

De prothese bestaat uit een boven- en onderdeel van metaal, met daartussen een kunststof schijf. Deze schijf laat het kunstgewricht soepel scharnieren.

Het materiaal van de kunstknie

De halve knieprothese is gemaakt van kobalt-chroom, de totale knieprothese is van titanium. De kunststof is polyethyleen. Deze materialen zijn ontwikkeld voor medisch gebruik. Het lichaam accepteert ze daarom goed.

Hoe lang gaat een knieprothese mee?

De gemiddelde levensduur van een knieprothese ligt nu tussen de 15-20 jaar. De levensduur hangt van veel factoren af. Bijvoorbeeld de belasting ervan, of de kwaliteit van de botstructuur.

De protheses die CortoClinics gebruikt zijn getest op duurzaamheid. In deze testen is aangetoond dat de halve- tenminste 5, en de totale knieprothese in ieder geval 10 jaar lang goed functioneert (ODEP-rating 5A en 10A). De testen zijn nog niet beëindigd, waardoor dit getal nog kan veranderen. Als protheses langer op de markt zijn, kan de rating hoger worden.

Als een prothese uiteindelijk verslijt of losraakt, is het meestal goed mogelijk om hem geheel of in delen te vervangen. Dit noemen we een revisie.

Waarom kiezen voor CortoClinics?
Altijd persoonlijke aandacht en zorg
Korte wachttijden, eerste bezoek binnen een week
Een dag- en avondpoli
Verzekerde zorg

Samen de volgende stap naar de toekomst zetten?

Maak een afspraak
Gelukkige mensen fanatiek in beweging door CortoClinics

Wil je de volledige informatie over knievervanging op je gemak doorlezen?

Halve knieprotheseTotale knieprothese

Heb je nog vragen
over knieprotheses?

Hoe lang gaat een knieprothese mee?

De gemiddelde verwachting voor de levensduur van een knieprothese, is tussen de 15-20 jaar. Maar hoe lang je knieprothese meegaat hangt van veel verschillende factoren af. Hoe zwaar belast je de prothese, en wat is de kwaliteit van het omliggende bot?

Protheses worden geclassificeerd door een ODEP-rating. Deze waardering is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek onder een groep gebruikers van de prothese. Het resultaat is een beoordeling die bestaat uit een getal en een cijfer. Het getal geeft aan hoeveel jaar de prothese bij een hoog percentage van de gebruikers al probleemloos meegaat. Dat getal kan een vertekend beeld geven: een prothese die nog maar 5 jaar op de markt is, kan nooit een hogere rating dan 5 hebben. Hoe langer de heupprothese op de markt is en onderzocht wordt, hoe hoger het cijfer kan worden. De letter in de waardering geeft aan hoe groot de groep gebruikers is die meedoet aan het onderzoek. Bij een A-rating is deze groep groot.

De knieprotheses die CortoClinics gebruikt, hebben ODEP-rating 5A voor de halve knieprothese, en 10A voor de totale knieprothese.

Bestaat er ook een knieschijfprothese?

Ja, die bestaat. De standaard bij CortoClinics is het behouden van je eigen knieschijf bij een totale knieprothese, tenzij dat in specifieke gevallen niet mogelijk is.

Soms is de slijtage beperkt tot alleen de knieschijf, en de rest van het gewricht onaangedaan. In die gevallen kan het plaatsen van een knieschijfprothese een keuze zijn. Deze bestaat uit een metalen component,aangebracht op de voorzijde van het dijbeenen eenkunststof component (polyethyleen) op de achterzijde van de knieschijf.

Hoe lang duurt mijn herstel na het plaatsen van een knieprothese?

Het plaatsen van een knieprothese is een operatie met een aanzienlijke revalidatie. Na de operatie maak je in de eerste 6 weken tot 3 maanden het grootste gedeelte van je herstel door. Dat wil niet zeggen dat het eindresultaat dan bereikt is. Sommige mensen hebben een jaar nodig om tot het eindresultaat te komen en zich volledig hersteld te noemen.

Veelgestelde vragen

Referenties

"Het is bijna jammer dat je de volgende dag alweer naar huis gaat!"

"Ik werd behandeld als een prinses!"

"Ik kan niet wachten op de operatie van mijn volgende knie."